“Jij? Jij moet geen accountant worden”

Dit advies kreeg Johan Berkouwer bij zijn eerste bezoek aan een klant. Nu, 20 jaar later, is hij directeur en partner bij Van Ree Accountants.

Mijn eerste bezoek aan een klant. Ik was 20 jaar. De directeur deed de deur open en verwelkomde ons controleteam. Ook mij; met een stevige handdruk en met de woorden: “Jij? Jij moet geen accountant worden! Dat vak is te saai.” Nu, 20 jaar verder, ben ik wél accountant geworden. En hij is klant gebleven. We werken al die jaren al samen. Ik waardeer zijn mensenkennis en openheid. Maar niet het beeld dat hij toen had van ons beroep.

Hoe het begon: ontdekken

Op de middelbare school was ik niet zo’n hoogvlieger. Na mijn precies-met-de-hakken-over-de-sloot-examens kreeg ik het schooladvies om vooral niet teveel (door) te leren. Naast mijn hbo-studie bedrijfseconomie heb ik dan ook veel gewerkt en een bedrijf opgestart. Daarna was ik nog steeds zoekend en wilde zo snel mogelijk aan het werk. In een baan waar ik veel kon leren. En zo ben ik bij Van Ree terecht gekomen.

Ik kreeg direct de ruimte om veel te ontdekken. Ik hield  administraties bij, maakte jaarrekeningen, bezocht klanten, deed fiscale aangiften en voerde accountantscontroles uit. En na een jaar wist ik het zeker: ik word accountant.

Wat voor mij doorslaggevend was? Je komt als accountant bij veel verschillende organisaties over de vloer. Het vak van accountant draait voor mij om twee kernbegrippen: analyseren en vertrouwen. Je hebt een onderzoekende en nieuwsgierige geest nodig om organisaties met hun eigen cultuur, mensen, processen en cijfers te doorgronden. Voor je klant ben je de meest betrokken buitenstaander om op te vertrouwen en mee te sparren. Aan de maatschappij geef je het vertrouwen dat het financieel beheer van de gecontroleerde organisaties op orde is.

Hoe het verder ging: ontwikkelen

Van Ree heb ik leren kennen als organisatie waar de collega’s centraal staan. Vanuit de identiteit word je als mens gezien en gewaardeerd. Ieder met zijn of haar eigen gaven en talenten. Ook als het soms wat minder loopt.

Ik kreeg de ruimte om me te ontwikkelen. Die ruimte was er omdat er oog was voor mij als collega én omdat Van Ree groeide. Doordat het verloop en ziekteverzuim laag waren, werkten we in stabiele, hechte teams voor onze klanten.  Ik kreeg veel vrijheid om zelfstandig te werken. Maar wel met goede begeleiding van ervaren collega’s. Omdat zij goed benaderbaar waren, werkte ik niet vóór maar mét hen.

Als accountant bij Van Ree kun je je verder verdiepen en specialiseren. In bepaalde branches in het bedrijfsleven en de non-profit. Maar ook in vaktechniek, IT-audit, data-analyse of thema’s zoals duurzaamheid. Je wordt gestimuleerd om collega’s te coachen en trainingen te geven in de VRA-Academy. Zo krijg je in de teams collega’s met verschillende vaardigheden. Op deze manier kun je bijdragen aan de ontwikkeling van je collega’s en groei je met elkaar.

Hoe het gaat: groeien

Ondertussen is mijn studie afgerond. En ben ik toch accountant geworden. Doordat er steeds meer van de accountant verwacht wordt, is ons vakgebied verbreed. Van de controle van de cijfers naar het adviseren over de hele bedrijfsvoering.

En ik ben bij Van Ree gebleven. Ik heb gemerkt  dat er voor mij geen betere organisatie in de accountancy is. Een organisatie die hard gegroeid is naar inmiddels 230 collega’s. We zijn met elkaar gegroeid in professionaliteit om onze klanten goed te kunnen bedienen. Samen kunnen we als zelfstandige organisatie de uitdagingen in de accountancybranche aan. Groei is geen doel op zich, maar dankzij de groei kunnen collega’s zich ontwikkelen. Het mensgerichte kenmerkt ons. Om die cultuur in stand te houden, kiezen we voor kleinschalige locaties. Onze 12 locaties zijn als schepen in een vloot: zelfstandig, in vrijheid, maar wel met gezamenlijke waarden en een gezamenlijke missie.

Mijn rol is ondertussen met mij meegegroeid. Ik mag nu leiding geven aan de hele organisatie. Een dankbare opdracht. Ik geniet ervan om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van mensen en organisaties, om samen op te trekken, gebaseerd op vertrouwen. Ik ben blij dat ik accountant ben geworden.

Alvast doorpraten?

Johan mag mij bellen